♦ Az együttes rövid Ismertetése ♦

A Kobzos Együttes 2006-ban alakult, kezdetben főképpen szakrális magyar népi énekek vokális, ill. hangszeres kísérettel történő előadására. Később az együttes repertoárja fokozatosan bővült; műsoraink között ma már a szakrális zenei koncerteken kívül megtalálhatók a különböző tájegységeket felölelő népzenei koncertprogramok, táncházak, gyermektáncházak és egyéb gyermekfoglalkozások, valamint úgynevezett régizenei koncertek, amelyek anyaga főként a középkori Európa zenei anyagából áll össze.

Tagjaink különböző népzenei és régizenei formációk közreműködőiként külön-külön és együtt is számos elismerésben részesültek az elmúlt évek során, a teljesség igénye nélkül: Népművészet Ifjú Mestere cím, NKÖM Bezerédj-díj, Bartók-emlékdíj, Magyar Művészetért Díj.

Az együttes tagjai:

Navratil Andrea – ének
Demeter László
– koboz, ének
Szedlák József – koboz, brácsa, középkori duda, ének

Műsoraink rövid ismetetése:

Szakrális koncertjeink énekes és hangszeres dallamainak döntő többsége a moldvai csángó hagyomány része, mert a magyar istenes népi énekek ezen a tájegységen maradtak meg a legnagyobb gazdagságban és a legrégibb formában, hiszen a moldvai csángó kultúra szinte konzerválta a magyar és az európai középkori zenei hagyomány stílusjegyeit, sajátosságait. Mindez az archaikus népzenei anyag  amely saját intuitív feldolgozásunkban hallható, a régizenei stíluselemekkel gazdagítva egyfajta szintézis-teremtésre ad alkalmat, s reményeink szerint egyben újszerű zenei élményt kínál.

Egyéb népzenei programjaink a különböző tájegységeket felölelő énekes, hangszeres és szöveges folklórt magában foglaló koncertekből, táncházakból, mesékkel és énektanítással gazdagított színpadi produkciókból vagy klubszerű foglalkozásokból állnak.

Gyermekfoglalkozásaink Navratil Andrea vezetésével nagy múltra tekintenek vissza; ezek keretében gyerektáncházakat, kézműves foglalkozásokat, mesélő alkalmakat és énektanítást tartunk, mindezeket gyakran kiegészítve természeti neveléssel, ill. hagyományos gazdálkodói ismeretek átadásával.

Régizenei repertoárunk a középkori Európa hangszeres és vokális zenéiből válogat, kiegészülve a későbbi századok magyar zenei hagyományával, egészen a barokk darabokig terjedően. Régi zenét különböző várjátékokon, ill. régizenei fesztiválokon van alkalmunk játszani, gyakran más zenei formációk meghívott vendégeként.

Diszkográfia:

2009 – Három Aranyalma
2009 – "Új csillagnak új Királya" (zenés "meselemez")
2008 – Csengítének Mennyországba – Dzwony Niebios (koncertlemez)

Kapcsolat:

Demeter László, tel.: +36 20 555 6277
Navratil Andrea, tel: +36 20 555 5995

email.: info@kobzos.hu
web: www.kobzos.hu

Az oldalt fejleszti és üzemelteti a H3 Kft.
Utolsó frissítés: 2021.09.22